torstai 16. elokuuta 2012

Taistelu pienenevää tekstiä vastaan


Onko teksti näytöllä liian pientä? Käyttöjärjestelmistä löytyy pari tapaa, jolla tekstiä voi suurentaa. Ensimmäinen vaihtoehto on pienentää näyttötarkkuutta, jolloin kaikki näytöllä oleva muuttuu suuremmaksi. Tämän vaihtoehdon ongelma on, että nykyiset näytöt toimivat täydellisesti vain yhdellä tarkkuudella ja muut tarkkuudet tekevät tekstistä hieman suttuisempaa. Parempi vaihtoehto on hyödyntää käyttöjärjestelmän suurennuskerrointa, jolloin tekstiä ja kuvia saadaan kasvatettua, mutta ne näyttävät yhä tarkoilta.

Käyn tässä läpi molemmat vaihtoehdot Win7-käyttöjärjestelmässä:

Näyttötarkkuuteen pääset käsiksi painamalla työpöydällä kakkospainiketta ja valitsemalla Näytön tarkkuus.

Aukeavasta ikkunasta voit muuttaa näytön tarkkuutta. Mitä pienempi luku sitä isommalta kohteet näyttävät näytöllä. Kaikki tarkkuudet eivät toimi kaikilla näytöillä. Pääperiaate tarkkuuksissa on, että niitä on eri kuvasuhteisille näytöille. Mukana on neliömallisia ja laajakulmaisia tarkkuuksia. Voit laskea mitä tarkkuuksia näyttösi näyttää parhaiten näin.

Jos suositustarkkuus on esimerkiksi 1440x900. Ota laskin käyttöön ja tee jakolasku 1440/900. Tulos on 1,6. Kaikki tarkkuudet joiden jaettu tulos on 1,6 toimivat näytölläsi hyvin. Esimerkiksi 1280x800, 1024x640.

Pääset tästä ikkunasta myös eteenpäin muuttamaan suurennuskerrointa.


 

Aukeavassa ikkunassa on kolme vaihtoehtoa, Pieni - Keskikokoinen - Suuri. Valinnan jälkeen painetaan käytä ja Windows pyytää sinua kirjautumaan ulos. Kun kirjaudut jälleen sisään suurennus on otettu käyttöön.



Tältä vaikutus näyttää Windowsin työpöydällä, kun suurennuskertoimena on 150%. Tehtäväpalkin ja käynnistävalikon teksti ja kuvakkeet suurenevat huomattavasti.





Teksti suurenee myös muualla käyttöliittymässä. Tältä vaikutus näyttää Wordissa. Valitettavasti Office-ohjelmien kuvakkeet suurenevat hiukan rosoisiksi. Mutta ne ovat joka tapauksessa suurempia.


 Jos tästä aiheesta on vielä kysyttävää, voit tehdä sen kommenteissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti